mardi 16 septembre 2008

La Garbura / La Garbure

Sopa tradicionau de Gasconha, qu'era lo plat deus paisans. Qu'ei un bolhon de legumatges on qu'i hornivam, quand que'n avevam, carn.
N'i a pas ua recèpta pròpia, mès los elements que tornam lo mei que son los caulets, los pòrs, las carròtas, las patatas, las havas e los pes, las mongetas tarbesas, la ceba.
Qu'i horn un caucanh de camalhon o mei sovent trebucs. O los dus té!
Sau, péber, un tiòt d'arroi tà acompanhar e la godala. Qu'ei aqueth lo paradis.

Soupe traditionnelle de la Gascogne, c'était le plat des paysans. C'est un bouillon de légume où on y ajoutait, quand on en avait, de la viande.
Il n'y a pas de recette particulière, mais les éléments qui reviennent le plus souvent sont les choux, les poireaux, les carottes, les pommes de terre, les fèves et les poids, les haricots tarbais, l'oignon.
On y ajoute un talon de jambon ou plus souvent des cuisses de confits de canard. Ou les deux! Sel, poivre, un pet de rouge pour accompagner et faire chabrot. C'est ça le paradis.

2 commentaires:

Hlorenç a dit…

Mmmmh de véder aquesta fòto, que senti l'aulor garburau!
Qu'avem ua bona cosina totun, nosati gascons!

Joan deu Peiroton a dit…

Da hami!!!!